Nya Skuggan

Bankett i Sarn Erech

Krönika av Axel från spelmöte 4, 030415

Spelledare: Fredrik, Staffan
Spelare: Axel, Nisse L, Nisse H, Ådri

Personlig logg, Aërwen, f.d. marinsoldat ombord på Alachas, Dol Amroth.

2:a juni 200 4Å

Gryning: Bris NV, halvklart.

Ain rapporterar att arbetet i källaren framskridit och att det mörka altaret är sönderdelat och borttaget.

Mendacil har funnit en text i biblioteket som omnämner en kortare stig ner till staden än den som vi använt oss av.

Ain, Faroth och jag ger oss ut, letar efter, och finner stigen. Den kan utan större besvär sättas i användbart skick. Förutom att röja vägen från växter bör rep fästas i berget vid de brantare passagerna. För att underlätta färd i dunkelt ljus kan kalkstensbitar läggas ut. Ain känner till att kalkstensbrott i närheten.

Den nya stigen är uppskattningsvis 1/3 så lång (i tid) som den ordinarie vägen.

Middag: Svag bris NV, halvklart.

Jag, Ain och Faroth tar oss med hjälp av den nyfunna stigen ner till staden där Ain hämtar städ från sin morbror. Övriga stannar i fästet och fortsätter underhållsarbetet. I staden inhandlas också förnödenheter till fortet.

Kväll: Ingen förändring.

Vi återvänder. För att fira iordningställandet av fortet anordnas festligheter med de nya förnödenheterna.

Not: I brevet från Erbon skrivs att något skall hända vid, vad vi tror är, Erechs sten. Tidpunkten för denna händelse är när det är som mörkast. Det tolkar vi som midnatt den natten då månen inte syns. En sådan natt infaller om en vecka.

Not: Mendacil har haft en dröm. Jag vet inte riktigt hur den ska tolkas, så jag återger bara. I drömmen såg Mendacil båtar från floden i bergen. Vålnader och män i grått styrde båtarna. De seglar ner för floden, runt en sfär som vattnet forsar kring.

3:e juni 200 4Å

Gryning: Svaga byar N, molnigt.

Vi har bestämt oss för att ge oss ner till Erechs sten. Trots att vi tänkt starta på morgonen har det blivit mogen förmiddag innan vi kommer iväg.

Not: Om vi, i Vindhamns grupp, ska bo och arbeta tillsammans under en lång tid måste vi besluta om ansvarsområden, och framför allt organisera oss mer. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt att gå upp när man ska och att komma iväg i tid!

Vi beger oss först ner till Järndjupe, för att därifrån ta vägen till Erech. När vi passerar den svarta stenstoden i dälden nära fortet ser vi att det sitter en krans med ganska färska blommor på den.

Väl nere i Järndjupe får en av Nerdarins faders kurirer tag i oss och meddelar Nerdarin att han är bjuden på födelsedagsfirande för furstens dotter.
Nerdarin ber Elenna och mig att gå som hans damer på festligheterna i Erech, vilket vi tackar ja till.

Middag: Bris N, enstaka skurar.

Avfärd från Järndjupe ner Sarn Erech.

Kväll: Ingen förändring.

Vi slår läger för natten.

4:e juni 200 4Å

Gryning: Svag bris N, uppklarnande.

Fortsatt färd mot Sarn Erech. Vi kommer iväg för sent.

Not: Jag tror att Elenna (och kanske Nerdarin) behöver lära sig ett och annat om disciplin. Det är konstigt att hon inte kommer upp tidigt, om hon är den bondflicka hon utger sig för att vara.

Middag: Svag bris N, klart.

Fortsatt färd.

Not: Under färden kommer jag och Faroth att samtala med Ain om Gondors härskare, och konung Elessar. Ain uppvisar en skrämmande brist på respekt för styret i Gondor. Han slutar dock näbba emot när han förstår faran i att fortsätta.

Kväll: Ingen förändring.

Vi slår läger för natten.

5:e juni 200 4Å

Gryning: Svaga byar V, klart.

Fortsatt färd mot Sarn Erech.

Middag: Svaga byar NV, klart.

Vi kommer fram till Sarn Erech och letar med hjälp av en lokal pojke upp ett värdshus, ”Den Dansande Draken.” Skaffningen är prisvärd.

Tydligen har följen från Dol Amroth kommit till staden, för att fira furstessans födelsedag.

Kväll: Oklart väder.

Vi spenderar natten på ”Den Dansande Draken” efter att ha bevittnat något så underligt som ett organiserat krogslagsmål på tavernan bredvid.

Not: Ain verkar inte så van vid flickor. Vi får oss ett gott skratt när han blir förskräckt över kommentarerna han får från några mindre förfinade kvinnor när han och Faroth har gått ut för att kasta vattnen.

6:e juni 200 4Å

Gryning: Oklart väder.

Efter en sen uppstigning inhandlades behövligt materiel på marknaden. Bl.a. köptes rep för att iordningställa den korta stigen vid Minas Anghen. Andra verktyg till fortet inhandlades också.

Not: Nerdarin visar upp en viss dekadens när han tar varje tillfälle att spela. Jag hade nog inte trott att söner till furstar gjorde sånt, utan att mest förekom i lägre kretsar. Dock är det till hans fördel att han är en duktig spelare, nu när han ändå spelar.

Middag: Svag N, klart.

Vi färdas mot Erechs sten, på den stig som leder dit. Väl där ser vi en dyster plats, där vegetationen runt stenen är sparsam. De få växter som har försökt växa där är små och ser ut att ha fått kämpa för att leva. Området ger oss en olustig känsla.

Stenen är ca 5 meter i diameter och ser ut att vara skapad i samma material som Minas Tiriths yttre mur. Runt stenen verkar det också ligga rester efter små offer, t.ex. ben efter mindre djur.

Kväll: Ingen förändring.

Väl tillbaka i staden börjar vi göra oss i ordning för morgondagens tillställning. Elenna köper visst en klänning. Jag putsar mitt läderharnesk och Faroth slipar sina vapen.

7:e juni 200 4Å

Gryning: Stiltje, klart.

Sen uppstigning.

Vi beger oss upp till marknaden, på väg mot furstens residens, som faktiskt är en riktig fästning. Det verkar som om furstessans, Estéls, födelsedag är en ganska stor händelse i Sarn Erech. Fursten håller tal för befolkningen och bjuder på vin.

Not: Estél är furstens enda kvarvarande barn. Han har dock haft en son, Orodreth, som har varit försvunnen sedan pesten. Sonen talar man inte om. Dock har jag förstått, från rykten och information i Minas Anghens bibliotek, att Orodreth antagligen inte är död, utan bara försvunnen.

Middag: Bris NV, halvklart.

Aradan, Dol Amroths äldste son, anländer! Med honom följer även hans yngsta bror, Tirazôr. De tågar in under folkets jubel, och rider till upp till fästet.

Not: Till slut kanske jag kan få träffa Aradan personligen. Som kapten över Dol Amroths beridna styrkor, riddare av Echtelion och som omtyckt och kapabel kapten skulle det vara en stor ära. Det är egentligen inget fel på Tirazôr heller, men han är mer… förfinad. Sedan har han dragit sig tillbaka mer från rampljuset sedan han träffade Iriel, som inte är av ädelt blod.

Även vi börjar ge oss mot fästet, för att presentera oss för fursten. Hela sällskapet följer med. Jag och Elenna som Nerdarins damer, och resten av som tjänare. Mendacil, som har sin dotter, och andra kontakter, i staden ser till att skaffa utrustning så att vi kan se ut som ett tillräckligt organiserat följe.

Nerdarin, jag och Elenna får rum i östra tornet, på 3:e våningen.

Vi installerar oss i rummet, medan de andra får något mindre fina bostäder.

Kväll: Ingen förändring.

Jag och Elenna blir uppvisade för Nerdarins mor. Hon blir genast förtjust i Elenna.

Not: Jag undrar om hon skulle vara så underskön efter 8 år på havet.

Tillställningen sätter igång och alla bjudna följen tågar in i rangordning. Det hela är formellt och tämligen stramt.

Ain verkar ha fått för sig något och snokar runt på ett tämligen egendomligt vis.

Plötsligt hörs ett skrik från någon våning över festsalen. Vi försöker springa mot skrikets källa, blir omsprungna av furst Arador, och kommer in i ett rum på 3:e våningen. Vid väggen står Estél och skriker. I sängen ligger furstens fru blodig. Plötsligt slängs Arador upp mot väggen. Han har blivit attackerad av något fasansfullt. Något vi inte riktigt kan se ordentligt. Faroth lyckas dock försvara fursten och slå angriparen.

Medan jag och Faroth står framför furstens hopfallna kropp och försvarar honom kommer Tirazôr och Mendacil in och försöker börjar se om hans skador.
Angriparen verkar ha gett sig av, så Faroth och jag försöker följa dess spår av blod, som vi dock tappar ute på muren. Dock lägger jag märke till något som ligger i vallgraven under muren. Det visar sig vara en dolk med ett egendomligt märke. Kanske ett kattöga.

Vi avslutar jakten och ger oss upp för att vaka över fursten, vilket vi turas om att göra över natten.

Not: Tydligen har Ain snokat runt i borgen och misstänker Tirazôrs kvinna, Iriel, för att ligga bakom mordet på furst Aradors fru (som också är Dol Amroths syster).

Comments

JonasG

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.