Nya Skuggan

De odöda dvärgarna

Krönika av Jonas från spelmöte 6, 030501

Spelledare: Fredrik, Staffan
Spelare: Nisse H, Jonas, Axel, Ådri, Nisse L, Petter

Detta har hänt: Furst Arador av Morthond är dödligt sårad efter en mystisk attack som lämnade hans fru död och hans dotter Estél stum. Vår grupp av modiga äventyrare har förgäves letat efter förövarna, utan övertygande bevis. Däremot uppdagades i förra avsnittet hur Fursten i hemlighet hållit sin egen syster Aranwen fängslad i många år för att hon inte gett honom tillgång till furstekronan.

Eftersom furstens tillstånd fortfarande är mycket allvarligt samlar sergeant Imlach de närvarande ädlingarna till biblioteket för ett möte kl 12. Närvarande är Nerdarin; hans far Furst Borodrin av Ringló dal; Ormengil, präst av Tysta vägen; dvärgarnas ambassadör Thalin; samt fursten av Dol Amroths äldste son Aradan och den yngste sonen Tirazôr. Diskussionen rör givetvis arvsföljden—ska Estél ärva, och var är furstens försvunne son Orodreth? Prästen Ormengil anser att hans kyrka, som furst Arador gav stora bidrag till, bör ta en aktiv roll i Estéls förmyndarskap. Nerdarin debatterar emot, och anser att bara personer av ädel börd kan placeras som förmyndare. Tirazôr föreslår att kanske ett råd skall sköta styret, bestående av Dol Amroth, Ringló dal och Tysta vägen. Aradan säger dock att Dol Amroth inte har möjlighet att ge sådan hjälp i dagsläget. Nerdarin motsätter sig: bör inte Dol Amroth inse vikten i detta och ge en av sina furstesöner? Aradan tycker det är ett bra förslag, och reser för att fråga sin far. Tirazôr är nu ställföreträdande furste, och han tackar Nerdarin för stödet.

Medan Nerdarin berättar händelserna för resten av gruppen dyker sergeant Imlach upp för att tala med oss. Ain anser dock sig ha blivit förolämpad och slår igen dörren i Imlachs ansikte. Istället anländer Tirazôr en stund senare – han berättar att Imlach sprider illvilliga rykten om gruppen, och att han ogillas av Erechs borgarskap. Men orsaken till att han kommit är att det finns en ryktbar helare i den närliggande byn Klipproten, en dunlänning vid namn Flond. Han är den ende som inte konsulterats rörande furstens sjukdom, och Tirazôr ber oss hämta honom.

Efter att Faroth och Ain hotat Imlach lite reser vi iväg med lejdebrev från fursten. På vägen undersöker vi Erechs sten, men kommer inte fram till någonting. Vi reser längs Vittra-ån, och ser marmortransporter från bergen. Halvvägs fram stannar vi vid värdshuset Konungens Vila, uppkallat av en ganska ful staty. Nerdarin låter sig bli uppassad som den ädling han är och passar på att spela av bönderna lite pengar (ädelt av honom). Mitt i natten väcks vi av underliga ljud, något Vindhamn beskriver som en bågsträng som släppts och andra säger var underliga röster, men det enda vi finner är ynglingen Darnel som försökte stjäla en brudpresent till sin syster. Vi hindrar honom och säger åt honom att göra en smörkniv istället. Nerdarin tror vi har bråttom, så vi sadlar upp och ger oss av innan gryningen.

När vi närmar oss Klipproten känner vi lukten av rök, och galopperar snabbt dit. Läkestugan står i brand, och byns vaktkapten Archel meddelar att Mäster Flond och två lärlingar sägs ha dött samt att en dvärg sägs ligga bakom. De skadade har burits till värdshuset Gyllene ön, som förestås av en herr Pharazon. Mäster Flond är så gott som död liksom en av hans lärjungar, medan den andre lärjungen, Jiord, fortfarande har en chans att överleva. Medan Vindhamn ser om honom letar Smilo i de rykande resterna av läkestugan, och finner ett blodigt fotspår och resterna av en gruvhammare. I samtal med kapten Archel framkommer det att någon mycket riktigt brutit sig in, dödat Mäster Flond och satt eld på läkestugan. Värdshusvärden säger sig ha sett en småväxt figur springa mot vadet när resten av bybefolkningen försökte rädda huset. Faroth och Smilo söker spår nere vid vadet. Ain konstaterar att hammaren är en speciell dvärghammare som används i vänster hand om man slåss med två hammare, som han själv. Eftersom mycket få, även bland dvärgar, slåss just med två hammare verkar det vara en konspiration mot Ain. Jiord vaknar och yrar om att han attackerats av en liten, luden skepnad med blänkande ögon och en stank som av död och blod, och att den slagit honom med två hammare, en i var hand. Smilo hittar en illaluktande bit mörkbrun, bränd ylle i vadet, och Faroth ser fotspår som liknar det blodiga i läkehuset på andra sidan vadet. Ain medger att han känner en grupp dvärgar som sägs bo i närheten – Dwildins ätt, som bott i området längre än några andra dvärgar. Vi bestämmer oss för att följa spåren.

Inte långt därefter träffar vi jägaren Borondil med tre bybor som också söker förövaren, men tappat spåret. Det framkommer dock att jägaren är en dvärgvän, som förtäckt ber Ain skynda sig i förväg till dvärgen Dwildins hemliga boning, ett hus längre upp för berget, medan han sinkar byborna så de inte gör något förhastat. Efter att ha följt spåren ett tag till hittar vi huset, som står tomt och verkar ha stått så i veckor. Blodspår syns i en av sängarna. En lucka i golvet leder ned i gruvgångar, som vi följer. Helt plötsligt attackerar en galen dvärg! Ain, som går först, blockerar andra från att slåss med dvärgen och försöker få den att lägga ned sitt vapen. Dvärgen attackerar, och Ain parerar och utbrister “Tredje hugget gör dig till min fiende!”, men det stoppar inte den tokiga dvärgen. En kort strid utbryter, och Faroth sätter sin kniv i dvärgens öga. Den nu döde dvärgen är dock helt iskall, och dess blod nästan levrat – den har inbrända runor över hela armarna, och dess ögon är ersatta av röda stenar med ristningar som liknar de från Gorhirrics altare i Minas Anghen, tecknen för Gobha, den bergsgud som i fordom dyrkades i området. I pannan har dvärgen en omvänd Aulë-runa, och det står klart att någon mörk rit har gjort denna dvärg till något slags vandöd dvärg-golem.

Inifrån berget hör vi slag av metall på metall, och Vindhamn får en känsla som han säger är som en bågsträng som spänns. Vi hastar vidare. Långt inne i berget ser vi en sal med hemska kolonner där en person i mörk kåpa just färdigställer ytterligare en vandöd dvärg, och ytterligare dvärglik ligger på bord omkring. Just som den mörke ska till att slå in den sista runan sätter Vindhamn en pil genom hans arm, och Ain attackerar så ursinnigt att figuren flyger bakåt, in i mörkret. Ain och Faroth förföljer, liksom Nerdarin som blir skadad av främlingens heta klinga innan den nedgörs och kroppen verkar upplösas! Bara gamla skelettbitar och stoft finns kvar. Det verkar som om figuren försökte göra samma sak som Gorhirric gjorde när han försvann, att döma av den påse med mystiskt pulver vi hittar – var det Gorhirrics skugga vi mötte, som väckt och besatt ett lik? Ains brylling, som liksom han slåss med två hammare, dyker upp. Med den mörke död är han lyft från kontrollen, och han stoppar sitt huvud i ett fyrfat för att ända denna förvridna form av liv han förbannats med. Han dör fri, med ett leende på läpparna.

Vi genomsöker gruvorna mer, och finner ett altare och en staty till Gobha/Aulë. Ain börjar arbeta som i trans med att rena helgedomen. En del skatter och andra underliga saker som mekaniska fåglar påträffas, och vi hittar gångar till två andra stugor, en med fler sängar och en utkikspost med kontor. Vi delar upp skatterna enligt dvärgisk tradition, och tar oss tillbaka till Klipproten. Jiord blir snart frisk nog att flyttas, och vi reser tillbaka mot Sarn Erech. På vägen går vi på Darnels systers bröllop, där Elenna ger bort lite dvärgsmycken och Nerdarin både talar och sjunger. Under resan diskuterar vi mycket om vad vi ska göra härnäst, men tar inga bestämda beslut.

Åter i Sarn Erech ser vi svarta vimplar på husen. Fursten stelnar långsamt, och Mendacil tror han högst har två veckor kvar. Men vad värre är: natten efter att vi andra rest mot Klipproten hörde Mendacil två röster som talade med varandra över vinden, som sade “-Låt dvärgen med hamrarna gå. Låt helaren falla. Låt de främja dem som går samma väg. -Mitt smide är ännu inte fullbordat. -Gör det. Nu!” Den ena rösten kom från staden. Mendacil och Aërwen tänkte undersöka, men då de gick blev fursten anfallen på nytt och såren återigen öppna …

Comments

JonasG

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.